Hoppa till innehåll






Foto

Turist för en dag

Postad av Magnus , 06 October 2011 · 86935 Visningar

Idag hade vi bestämt att vi skulle se till att ha lite mer renodlad semester. Med andra ord skulle vi "leka turist" och precis som sig bör började vi det hela på stranden. Som jag tidigare nämnt är jag egentligen inte så mycket för det där med strandlivet. Visst, det är jätteskönt att bada i havet och även att ligga på stranden och sola ... en stund. Jag bränner mig dock mest i solen så att ligga och pressa är inget för mig och dessutom känns det som en så stor "apparat" att åka till stranden. Man blir full av salt och grus och ... njae, jag föredrar helt enkelt att ligga vid en pool men ibland vill man såklart även till havet/stranden och idag fick bli en sån dag. När man väl är på plats är det ju underbart och det blir ju inte sämre med den otroliga utsikt man har från sin strandstol här i Alanya.

Bifogad bild

Efter strand-besöket så åkte vi hem och dushade lite och sen hade vi planerat att vi skulle besöka Dim-Grottan (Dim Mağarası İşletmesi). Grottan ligger en bra bit upp i bergen och det är svårt att inte bli hänförd av den fina utsikten man får där uppifrån. Man ser halvön med slottet i bakgrunden på foto nummer två och förstår att man kommit en bra bit från centrala Alanya.

Bifogad bild Bifogad bild

Väl uppe vid parkeringen börjar man känna av att luften är mer syrefattig än normalt. Det är en ganska lång trappa upp till grottans ingång och en annan som har dålig kondition blir lite lätt andfådd. Väl inne i grottan (entréavgift på 9.50TL/person måste erläggas) så finns två vägval. Den ena leder ner till ett lite större rum med en hel del droppstenar hängandes från taket och på väggarna. Det är dock i den andra riktningen man får uppleva grottans storhet då det är en passage på strax över 300 meter full med droppstenar som finns i olika formationer. Det hela avslutas sedan i en underjordisk sjö och jag måste säga att jag tyckte det var en häftig upplevelse. Det är nånstans runt 80% luftfuktighet i denna grotta och det märks, jag var riktigt svettig när vi klev ut igen.

Bifogad bild Bifogad bild

När vi väl hade sett denna grotta tyckte vi det var lika bra att ta den i Damlataş-området (Damlataş Mağarası) med så vi tog oss ner till centrum och sen över till Kleopatra sidan. Eftersom luftfuktigheten i denna grotta ska vara ännu högre (+95%) så valde jag att inte ta med min ordinarie kamera in utan bytte till en som tål vätska bättre. Såhär i efterhand kanske det var lite "overkill" då grottan inte alls var särskilt stor och det inte märktes så stor skillnad. Jag märkte visserligen att kameran blev lite fuktig i Dim-Grottan men då var vi inne där betydligt längre också och tyvärr tar den alternativa kameran inte lika bra foton men det fick duga. Ett gott råd om du ska besöka dessa grottor är att börja med den i Damlataş. Dels för att den ligger centralt men även för att upplevelsen ska bli bättre. Man blir lite "besviken" på Damlataş om man varit i Dim-Grottan innan trots att den förstnämnda faktiskt är unik i sig den med. En fördel med Damlataş-Grottan är den lägre entré-avgiften på 4.50TL/person.

Bifogad bild Bifogad bild

Det var mer eller mindre vår dag och det var kul att man äntligen kom iväg och kikade på en del monument för Alanya. Jag har länge tänkt besöka dessa och andra platser men man har en tendens att alltid skjuta på det. Imorgon är avsikten att vi ska "leka lite turist" igen. Jag hoppas att det blir lika roligt och återkommer givetvis med resultatet.




Jag gillar stranden (men även pool) men avskyr allt salt som fastnar på kroppen när man badat. Bästa efter ett strandbesök är duschen man tar hemma sen.

Dimcay grottan var flera år sen jag var till. Vi (min man) har jeepsafari dit 2 dar i veckan. Något han startade upp i år men tyvärr har jag inte fått tillfälle att åka med på det än men nån dag så ska jag göra det, nästa år kanske.
  • Svara
Ja, ni badar ju oftast på Kleopatra-stranden som jag förstår det och en fördel där är ju att det är grovkornig sand/småstenar istället för vanlig sand vilket inte blir lika irriterande (saltet från havet är ju däremot detsamma). Fast det blir ju väldigt varmt åt fötterna å andra sidan.

Dim-Grottan var en positiv överraskning som jag inte besökt tidigare. Damlataş däremot var inte lika häftig, men jag tror som sagt det beror mycket på att vi tog dem i fel ordning.
  • Svara
Ja sanden på Kleopatrasidan är mmycket bättre än på östra tycker jag. Gillar inte alls den fina sanden som finns där. Dastnar ju överallt och man får ju använda skrubbvante för att få bort den;-)

Har aldrig varit inne i Damlatasgrottan och kommer nog inte gå dit heller för vad jag förstått är den inte särskilt mycket att ha. Däremot kommer det absolut bli ett besök till i Dimcave.
  • Svara
Kan ju tro jag är ordblind med tanke på hur illa jag stavar ibland. Lite för snabb på tangenterna, får lugna mig... ;-)
  • Svara

eller Sign In

Recent Entries

Recent Comments

Latest Visitors

  • Foto
    Marsah
    05 Nov 2019 - 09:26
  • Foto
    Bernice
    28 Aug 2018 - 11:02
  • Foto
    Nettan83
    08 Mar 2018 - 13:31
  • Foto
    Ewie123
    16 Jun 2017 - 19:42
  • Foto
    Carina Jarlefeldt
    30 Apr 2017 - 11:56
  • Foto
    Victoria
    26 Apr 2017 - 19:02
  • Foto
    61Umit
    17 Apr 2017 - 10:56
  • Foto
    Turkboman
    24 Mar 2017 - 11:56
  • Foto
    jannewen
    19 May 2016 - 10:22
  • Foto
    Arom7g
    25 Feb 2016 - 13:36