Hoppa till innehåll






Foto

Roadtrip

Postad av Magnus , 07 October 2011 · 6322 Visningar

Jag vill inleda dagens inlägg med att säga att gårdagens ordval med att "leka turist" kanske hade en lite negativ klang i sig och det var inte alls med uppsåt. Jag må ha ett lite större intresse för Turkiet och fått uppleva en del saker som normalturisten inte gör när de är här på besök men det till trots så anser jag mig i mångt och mycket fortfarande vara just en Turist på besök i detta land. Det jag ville anspela på var snarare att vi inte haft speciellt många typiska turistupplevelser under denna resan och nu var det dags att göra något åt det.

Vi valde att fortsätta på det spåret idag men ville försöka toppa gårdagens upplevelser och gav oss därför ut en bit utanför Alanya. Vi valde att byta upp oss till en bil istället för vår MC-skoter. Normalt sett anser jag skotern vara betydligt smidigare än en bil, åtminstone i Alanya men när man ska iväg på längre resor påverkas den lite för lätt av vindkast och ojämna vägpartier. I slutändan visade det sig även vara ett bra val av en helt annan orsak men vi kommer till det.

Vi satte av i riktning mot Antalya med siktet inställt på Manavgat. Manavgat är en stad som ligger cirka 60 kilometer från Alanya (väldigt nära till Side) med cirka 90 000 innevånare. Jag upplever själva centrum som mer storstadsinfluerat än Alanya med riktiga butiker som visserligen har en hel del "turistutbud" men även mycket av inhemska klädesmärken (gentemot Alanyas märkesplagiat). Det finns givetvis även Kläd-Bazarer här men de har hänvisats till en särskild plats i centrala delarna under tak.

Vi var dock inte här för shoppingens skull (till min frus besvikelse) utan främst för att se det fina vattenfallet (Manavgat Şelalesi). Ett inte jättehögt sådant men ändå maffigt med den vrålande floden alldeles intill en. Man fick även möjlighet att doppa fötterna i det avkylda vattnet då en av platåerna helt täckts av vattnets framfart. Vi avslutade sedan detta scenario med en äkta turkisk glass.

Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

För att fortsätta i samma anda så åkte vi sedan in till centrala Manavgat där vi stannade till vid floden igen, denna gång dock där de stora flodbåtarna utgår vid anordnad flodresa. Inga av de större båtarna fanns på plats men däremot lyckades jag fånga några mindre på bild när dom tuffade förbi. Vi passade även på att ta en snabb lunch i form av kycklingrullar för 2TL styck här. Priserna är lite lägre i Manavgat (åtminstone om man rör sig på rätt ställen) då det inte är lika turistinfluerat som Alanya.

Bifogad bild

Tanken var sedan att vi skulle begett oss till Side men jag lyckades få syn på ett informationsblad om den stora Amfiteater i Aspendos. Vi var ju ändå i "krokarna" så varför inte?, sagt och gjort så fortsatte vår resa i riktning mot Antalya. På väg till Amfiteatern åker man även förbi den nybyggda teatern där de förlagt föreställningarna (man har stora shower på dessa platser under turistsäsongen) på senare tid då det blev förbjudet i den ursprungliga på grund av slitaget (jag tror dock att man numer är tillbaka i originalet). När vi väl anlänt vid den riktiga Amfiteatern så möttes vi av en man som klätt ut sig till en tidsriktig gladiator vilket direkt satte tonen för besöket. Jag måste säga att jag blev mäkta imponerad av detta kulturarv när jag klivit in i dess mitt. Akustiken var riktigt bra med tanke på hur gammal byggnaden är (omkring 200 e.Kr) och det är häftigt att bara sätta sig på en plats på "åskådarhyllan" och känna sig liten. Byggnaden har givetvis restaurerats under årens gång men den är i väldigt bra skick trots allt.

Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

Vi bestämde oss sedan för att avsluta det hela i Side som planerat och på vägen in måste jag erkänna att staden växer. Lyckas man sammanfoga det antika Side med nybyggena utanför så kan det bli riktigt bra faktiskt. Gamla centrum gav mig dock samma känsla som sist av "ta mig härifrån". Försäljarna är alldeles för "aktiva" och alla är tydligen fortfarande tyskar i deras ögon. Sist vi var här var det avstängt för trafik men nu fick man dessutom se upp så att man inte blev överkörd stup i kvarten på dessa trånga gator. Jag kunde givetvis inte undvika ett besök i Side´s Amfiteater för att göra en jämförelse. Enligt biljettförsäljarna så har man plats för lika mycket besökare som Aspendos (15 000) men i mina ögon är de inte alls jämlika. Den här är i mycket sämre skick där hela överdelen är avstängd, den bakre väggen är fallen vilket gör att akustiken blir mycket sämre och sen var känslan inte alls lika maffig även om det givetvis är ett intressant fornminne att uppleva ändå. Det finns även ett flertal andra fina kvarlämningar i Side så av den anledningen tycker jag helt klart att staden är värt ett besök. Vi avslutade det hela på en jättemysig båtrestaurang där vi hade en underbar utsikt över såväl havet som båthamnen.

Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

Väl framme i Alanya igen fick vi en riktig överraskning i form av en rejäl regnskur som gjorde att vi verkligen var glada att vi valt att åka bil. Jag hade förvisso sett att det var regnoväder på väg hit men det skulle komma först till söndagen så det här kändes inge roligt alls. Nu var det dock över på kort tid (cirka 15 minuter) så man ska väl inte klaga alltför mycket ändå. Någon kanske undrar över entré-avgifter och jag tänkte därför skriva ut de som var aktuella på denna resan:

Manavgat´s Vattenfall: 3TL/person.
Aspendos Amfiteater: 15TL/person (annan avgift vid uppträdande).
Side´s Amfiteater: 10TL/person (annan avgift vid uppträdande).




Fina bilder! Ser ut som ni hade en toppen dag. Manavgat är mysigt. Vi har varit där ett par gånger, senast förra sommaren.
  • Svara

eller Sign In

Recent Entries

Recent Comments

Latest Visitors

  • Foto
    Marsah
    05 Nov 2019 - 09:26
  • Foto
    Bernice
    28 Aug 2018 - 11:02
  • Foto
    Nettan83
    08 Mar 2018 - 13:31
  • Foto
    Ewie123
    16 Jun 2017 - 19:42
  • Foto
    Carina Jarlefeldt
    30 Apr 2017 - 11:56
  • Foto
    Victoria
    26 Apr 2017 - 19:02
  • Foto
    61Umit
    17 Apr 2017 - 10:56
  • Foto
    Turkboman
    24 Mar 2017 - 11:56
  • Foto
    jannewen
    19 May 2016 - 10:22
  • Foto
    Arom7g
    25 Feb 2016 - 13:36