Hoppa till innehåll






Foto

Oplanerat hemmamys

Postad av Magnus , 08 October 2011 · 10944 Visningar

Idag hade vi egentligen planerat in en heldag med picknick i Incekum men strax efter vi vaknat så drog det igång ett riktigt oväder. Vi ställde då in planerna och meddelade samtliga som ingick i sällskapet om detta. Kort därefter började det lätta på himmelen och tror ni inte solen kom fram igen och det i slutändan blev en helt underbar och solig dag. Vi hade dock redan tappat lusten och ville inte kontakta alla igen och försöka boka om utan valde då att skippa det och hoppas på morgondagen istället. Nu har de sagt att det ska bli mulet och eventuellt regn imorgon men å andra sidan skulle det varit sol imorse så vi avvaktar och ser själva helt enkelt.

Vi bestämde oss ganska tidigt för att vi skulle ha en riktig hemmadag/kväll istället då vi flängt runt lite de senaste dagarna och egentligen är rätt trötta. Vi skulle dock se till att äta god mat och bestämde oss för att tillaga lite äkta turkiska delikatesser. Det tar lite tid att göra allt från grunden så det vara bara att sätta igång. Först gjordes deg som skärs i små bitar samt en fyllning i detta fall bestående av köttfärs (lamm/nöt), lök, persilja, svartpeppar, tomatpuré samt salt. En klick av detta placeras i degen som sedan omsluts till små knyten (På turkiska heter rätten "Mantı", för oss mer känt som dumplings) som kokas och sedan serveras täckt med yoghurt och kryddor.

Det andra som tillagades är en av mina favoriter från det Turkiska köket, nämligen "Içli Köfte" som görs på en välknådad deg bestående av bulgur, vatten, salt, svartpeppar, paprikapuré samt lite vetemjöl. Man formar sedan degen till äggliknande form och fyller med valfritt innehåll. I detta fall var det köttfärs (lamm/nöt), lök samt kryddor. Dessa kan sedan kokas i vatten, alternativt het olja (fattigmans fritös). Vi valde att servera detta ihop med stekt potatis (lite svensk influens skadar ju inte) samt sallad. Det hela avnjöts sedan i goda vänners sällskap och blev ett riktigt bra avslut på en dag med lite sämre start.

Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild




Åååhh, Içli Köfte är sååå gott tycker jag - MUMS! Manti är också gott... det finns mängder med smaskigt från det turkiska köket, tror aldrig att jag kommer att tröttna på turkisk mat ;)

Hoppas ni kan genomföra er picknick imorgon istället om nu vädret tillåter, man kan aldrig så noga veta, det växlar fort här ibland.
  • Svara
ja där trodde man inte det skulle bli så varmt och soligt som det blev. Vi tog på oss jeans och höll på att svettas ihjäl ;-)
  • Svara

eller Sign In

Recent Entries

Recent Comments

Latest Visitors

  • Foto
    Marsah
    05 Nov 2019 - 09:26
  • Foto
    Bernice
    28 Aug 2018 - 11:02
  • Foto
    Nettan83
    08 Mar 2018 - 13:31
  • Foto
    Ewie123
    16 Jun 2017 - 19:42
  • Foto
    Carina Jarlefeldt
    30 Apr 2017 - 11:56
  • Foto
    Victoria
    26 Apr 2017 - 19:02
  • Foto
    61Umit
    17 Apr 2017 - 10:56
  • Foto
    Turkboman
    24 Mar 2017 - 11:56
  • Foto
    jannewen
    19 May 2016 - 10:22
  • Foto
    Arom7g
    25 Feb 2016 - 13:36